Reklama
 
Blog | Jan Zdražílek

Neviditelná ruka politiky

D.: "Jak se mi to jeví, existuje vedle neviditelné ruky trhu také neviditelná ruka demokracie nebo politiky. Alespoň se mi tak zdá po proběhlých krajských volbách." K.: "Já bych řekl, že jsme sevřeni v celém náručí nejrůznějších neviditelných pracek."

"Tak jako na svobodném trhu jedinec, sledující svůj vlastní zájem, podporuje rovněž blahobyt celé společnosti, jak se dočteš v české wikipedii pod heslem "svobodná ruka trhu", tak volič, který jde k volbám zvolit dosavadní opozici, podpoří nejen bůhvíco, které se na něj šije, ale založí také blahobyt politiků, které zvolil. Čert ví, kam taková neviditelná pazoura může vlastně sáhnout!"

D.: "Pravda to se dá stěží předvídat. Mohou za to i voliči. Že prý když šli k urnám určit, kdo má být zvolen do krajských rad, dali zároveň najevo, kdo je nemá reprezentovat v parlamentě a ve vládě."

K.: "Politikové to říkají, mnoho komentátorů také. Ale mně se to nějak nezdá. Demokracie by měla být založena na přesných pravidlech, ne na libovolných výkladech. Ale ještě k té metafoře – metafory jsou na místě u básníků, ne v odborných textech, jako je Smithovo Bohatství národů. V ústech politiků je metafora spíše ďáblovým nástrojem, protože umožňuje výklad, který se právě hodí."

Reklama

D.: "Pokud byly volby vlastně referendem o nedůvěře k vládě ODS, dostala v nich vůbec triumfujcí ČSSD platný mandát? "

K.: "Socdem věří, že ano. Je zde však otázka, jak je v Česku chápána demokracie, možná že jako jakási hazardní hra o velké sázky. Demokracie se kamsi posunula, u mnohých politiků, každý je zná a není třeba je jmenovat, k čiré touze po moci. A hrají vabank hop nebo trop. A voliči? Ti se řídí chutěmi a nechutěmi a fandí svým stranám jako fotbalovým klubům nebo sází na politiky jako na koně."

D.: "A pak nelze vůbec předvídat, co "Vyvolení" udělají. Nejspíš jen to, že se nebudou nijak zvlášť řídit úvahami o prospěchu celku, ale ideologickými formulkami, jak je více nebo méně pilně našprtali. A prosadí, že veřejné zakázky připadnou jejich kamarádům."

K.: "Co však máme dělat, aby česká demokracie byla práva toho jména? I kdybychom našli demokraty, bez kterých se to podle Masaryka neobejde, jakou cestou jim svěřit moc a zodpovědnost v konkurenci s vládnoucími garniturami? To, bohužel, nevím."

Poznámka bloggera: názory dvojčat duchem, ne však rodem, Kosmy a Damiána jsou laickými myšlenkami dvou starých pánů, pronášenými u sklenky červeného.